Asus F554L portabel dator

Den dator som används för mycket av arbetet i företaget är en Asus F554L med 500 GB hårddisk, 6 GB arbetsminne, en Intel Core i5 på 2,4 GHz och ett Geforce 820M på 4 GB. Datorn har varit till stor belåtenhet och värd de ca 4500 kr som jag betalade för den.

Några problem har jag ändå haft med datorn. Något händer med grafiken vid uppstart många gånger, och i några fall av överbelastning. Antingen har skärmen en annan nyans ett tag innan datorn kommit igång eller så är det först normalt och sedan lite lilaaktigt ett tag för att sedan återgå till det normala. Detta är irriterande och man blir rädd för att det kan vara något fel. Det tycks finnas två grafikkort eller system på datorn, ett som är inbyggt i moderkortet och ett som är ett separat grafikkort och kommunikationen mellan dem verkar halta, utan att veta säkert.

Detta problem är något som även en tidigare dator av samma märke, Asus, haft och jag skickade denna tidigt för reparation men de hittade ej något fel på den och den har fungerat väl i övrigt så felet är av marginell betydelse. Jag var rädd att det var som med andra datorer, att grafikproblem har indikerat, eller till och med föranlett haveri, och där en överansträngning (läs många fönster öppna) blivit fatal.

Vid ett flertal gånger har datorn råkat utför “Blue Screen” med ett meddelande som är ospecificerat men har med någon sorts hårdvara att göra. Kanske beror detta på Windows 10 eller möjligen på någon av de program som installerade. Men hursomhelst är detta inget som är godtagbart för en dator och det vore intressant hur det ser ut med andra modeller och märken.

Fortfarande efter två år startar datorn snabbt, utan att den har SSD-hårddisk installerad och med hårddiskarna fyllda alldeles för mycket. Datorn har varit till stor nytta men troligen är det dags att testa annat märke vid nästa datorinköp på grund av de små problem med hårdvaran som funnits.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *