Filma dokumentärer

Att filma dokumentärer kräver känslighet, planering men också flexibilitet. Dokumentärer kan beröra ännu mer än spelfilmer många gånger, då det är på riktigt, och det går inte att intala sig något annat. Syftet är att sikta mot att producera dokumentärfilmer med såväl hög ljud-och videokvalitet samt filmer som intresserar och berör.

En av de främsta dokumentärer de senaste åren anser många vara “Blybarnen”, vilket är en film som handlar om ett företag i Sverige, Boliden, som gör ett avtal med ett chilenskt företag för att bli av med avfall till ett billigt pris. Avfallet, som är miljöskadligt och bland annat innehåller stora mängder bly, skeppas till Chile och företaget i staden Arica i norra Chile tar hand om avfallet. Tyvärr visar sig företaget inte uppfylla de kriterier som de lovade, och dumpar avfallet i utkanten av stan i högar med detta avfall.

Bland dessa högar leker barn och 20 år senare har många personer drabbats av men för livet på grund av innehållet i detta avfall. Många barn som fötts har blivit handikappade och sjuka, framför allt av blyet i högarna. Huvudpersonen i filmen, som också är en av de som gjort filmen, åker med ett filmteam ner och dokumenterar vad som hände, och försöker också ställa personer till svars. De åker också ner med en person som jobbade i företaget Boliden i Skellefteå då avtalet gjordes med det chilenska företaget och får se den misär som skapats av hans handlande.

Det som ger en extra dimension är att huvudpersonen i filmen kommer från Skellefteå, men är adopterad just från denna stad i Chile. Han har sedan lärt sig spanska och kommunicerar på detta språk med chilenarna i filmen. Filmen är gripande och har lett till att en rättsprocess mot Boliden från befolkningen i Arica har inletts. Dokumentären har visats på SVT och på en mängd skolor, filmfestivaler och visningar av andra slag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *