Trådlösa möss

Datormusen har utvecklats mycket senaste åren. Få personer använder nu möss med kulor, utan i stället möss med optisk sensor eller touchpaden på laptopen eller inbyggd i en extern keyboard. För den som använder musen mycket i sitt arbete är det ofta bra att ha en separat mus, för att touchpaden ofta inte går att använda lika snabbt, men framför allt för att det lättare kan ge dig ont i fingarna. Detta märker du själv och om det känns bra behöver du inte reglera någonting.

Minsta känning i handled eller fingrar betyder dock att du ska ta en paus och fundera på hur du använder tangentbordet och musen. Börjar det göra ont och du fortsätter köra på som vanligt kan det innebära stora problem och göra att du får riktiga problem med smärta. Ett tips är att byta sida på musen om du använder datorn och musen mycket, det vill säga använda musen med vänster hand om du är van att använda höger hand. Du kan också alternera mellan olika tangentbord.

En del ergonomer säger att du ska hitta den ultimata positionen, medan andra kan trycka på att du ska förändra din position mycket. Det som alla säkert är överens om är att du inte ska vara spänd och att det är viktigt att ta små pauser emellanåt. Det kan handla om att ställa sig upp under 20 sekunder och sätta sig ner. Det finns också övningar för att röra på handleder och fingrar som kan vara bra att göra. Att dina händer är varma är också viktigt att se till och förstås att du har bra tangentbord och datamus som passar för dig.

Om du söker efter en trådlösa mus kan Logitechs M-serie rekommenderas, till exempel M235 som håller i månader eller år på samma batteri. Titta efter en symbol som ser ut som en sol. Denna symbol betyder att du kan ha flera olika möss eller tangentbord anslutna till din “Dongle” men använda samma “Dongle”. Du kan ha en mus på jobbet och en hemma, men använda samma dongle – så slipper du bära runt på möss hela dagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *