Välja rätt bärbar högtalare

Något som har varit populärt sedan många år är bärbara högtalare att kunna ta med sig till stranden eller till parken. Speciellt intresserade av dessa högtalare är bland annat dansare, som ofta dansar på platser där det inte finns elektricitet. Men bara att kunna ta med sig ljudboken ut i solen och slippa att ha hörlurar på sig är något som många uppskattar.

En av de första typerna av bärbara högtalare fanns redan på stenkakornas tid. Grammofonen vevades igång och kunde sedan bidra med härlig musik i ett antal minuter. Med tidens gång producerades också vinylspelare som drevs med batterier. Kassettbandspelarens intrång på marknaden gjorde att portabiliteten höjdes avsevärt. Det var nu mycket lättare att ta med sig såväl kassetter som spelare och man kunde nu förflytta sig och till exempel gå medan man lyssnade på musik. Ett ansenligt antal människor bar nu med dessa runt på stan som om den vore ett husdjur.

En ny våg har nu kommit med mobila högtalare där kvaliteten på ljudet är bra trots att storleken inte behöver vara gigantisk. Möjligheten att spela från mobilen med Bluetooth eller annan trådlös teknik har också gjort dem populära på nytt. Det finns fortfarande en koppling mellan storlek på högtalaren och kvaliteten på ljudet, och hur mycket kräm du kan få ut, men den är inte lika tydlig som förut. Mindre modeller från Marshall, JBS, Samsung, Braven med flera mäter inte mer än 40 cm på längsta längden och ger ändå tillräckligt med ljudstyrka för att vara tillräckligt för en fest i ett mindre rum.

Självklart är det bäst för ljudet ju större högtalaren är, och framför allt att den ska ha så hög effekt i Watt som möjligt, även om inte någon av dessa faktorer är en garanti för starkt eller bra ljud! Viktigt när du avgör hur stark högtalare du behöver, är om du ska använda den inomhus eller utomhus. För utomhusbruk krävs starkare utrustning, inte minst om miljön runt omkring är livlig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *